Без посудомийної машини неможливо досягти високих стандартів обслуговування клієнтів, дотримуватися всіх санітарно-гігієнічних вимог та гарантувати дбайливе миття крихкого посуду з кришталю та кістяної порцеляни. На сьогоднішній день професійні посудомийні машини виробляють десятки компаній у всьому світі.

 

 

 

 Посудомийні машини представлені в нашому магазині в розділі "Професійні посудомийні машини"

Популяпні моделі

78 391 ₴
Купити

Є в наявності

Варто звернути увагу:
Професійна посудомийна машина фронтального типу. Серія: СUBE. Цикл миття: 2 хв. Продуктивність: 30 касет/година. Касети: 500х500х100 мм. Діаметр тарілок: 395 мм. Висота келиха: 365 мм. Напруга: 220 В. Потужність: 3,12 кВт.
60 481 ₴
Купити

Є в наявності

Варто звернути увагу:
Професійна посудомийна машина фронтального типу. Мax. діаметр тарілок: 320 мм. Напруга: 220 В. Потужність: 5,6 кВт.
87 809 ₴
Купити

Є в наявності

Варто звернути увагу:
Професійна купольна посудомийна машина продуктивність до 70 кас/год. Касети: 500х500 мм. Напруга: 380 В. Потужність: 6.6 кВт.
335 448 ₴
Купити

закінчується

Варто звернути увагу:
Тунельна посудомийна машина продуктивністю 120 касет/год. Двошвидкісний стрічковий конвеєр. З модулем сушіння. Напруга: 380 В. Потужність: 48 кВт.
45 321 ₴
Купити

Є в наявності

Варто звернути увагу:
Професійна посудомийна машина з фронтальним завантаженням. Продуктивність: 30 корзин / год
61 710 ₴
Купити

Є в наявності

Варто звернути увагу:
Посудомийна машина фронтального типу. Лінійка: Exus. Розмір касет: 500х500х100 мм. Максимальна висота: 350 мм. Продуктивність: до 40 касет/година. Потужність: 3,12 кВт.

Принцип роботи посудомийної машини

 

При включенні машини резервуар наповнюється водою, яка використовується тільки для миття посуду, для ополіскування вона не придатна, оскільки в ній містяться миючі засоби. Потім за допомогою спеціальної потужної помпи з бака вода надходить на форсунки, які розпорошують її на посуд. Вода після завершення циклу не виливається, а повертається у резервуар. Для промивання в бойлер набирається 3-4 літри води з водопроводу, там вона нагрівається і через форсунки розбризкується на посуд. З метою економії після закінчення ополіскування ця вода надходить у резервуар, звідки така ж кількість води зливається в каналізацію. У такий спосіб вода в баку частково оновлюється. Для ополіскування посуду вода подається під тиском, який забезпечує водопровід, але багато виробників пропонують додаткову опцію-установку помпи для ополіскування. Процес миття посуду у професійній посудомийній машині становить від 60 до 240 секунд (для порівняння, у побутовій машині – до 2 годин). Розподіл цього часу за циклами відбувається таким чином: миття – 45 секунд пауза - 3 секунди промивання – 12 секунд При миття посуду температура води є основним фактором, який впливає як на якість миття, так і на рівень дезінфекції посуду (багато бактерій при температурі 60°С гинуть через хвилину). Але слід пам'ятати, що максимально допустима температура води залежить і від виду посуду: так температура ополіскування в стаканомийній машині не повинна бути більше 60°С, тоді як у машині посудомийної та котломийної вона може нагріватися до 85°С. Також від температури безпосередньо залежить ефективність миючого засобу. Крім цього, гаряча вода нагріває посуд, який у свою чергу краще сохне.

Мал. 1 – кришка; 2 - дозатор миючого засобу; 3 – повітряний тракт; 4, 5, 6 – кошики для посуду; 6, 7 - коромисло; 9 - нагнітальний насос; 10 - фільтр.

Опції посудомийних машин

1. Зливна помпа. Для професійної посудомийної машини отвір для зливу повинен знаходитися в підлозі або на відстані не більше 50 см від нього. Якщо ж вище, то в цьому випадку і потрібна ця опція. Зливну помпу встановлюють усередину машини, вона відповідає за відкачування зайвої води.

2. Помпа, що ополіскує. Якість промивання посуду в кінці циклу миття залежить від тиску води у водопровідному крані, якого дуже часто буває недостатньо. Саме ця проблема і вирішується за допомогою помпи, що ополіскує, яка практично «висмоктує» воду та розбризкує її з необхідним натиском.

3. Безнапірний бойлер. Бувають випадки, коли при критично низькому тиску у водопроводі, під час роботи посудомийної машини помпа, що ополіскує, викачує всю воду з труб. Запобігти такій ситуації допоможе безнапірний бойлер. Його принцип роботи такий: у металеву ємність заливається до певного рівня вода та нагрівається. І вже при включенні помпи, що ополіскує, вода не береться з водопровідної труби, а надходить саме звідти.

 

4. Дозатор для миючого засобу. У базовій комплектації миючий засіб додається в посудомийний танк вручну перед початком циклу і потім через кожні п'ять циклів миття. Це не дуже зручно. Для цього і встановлюється окремий пристрій для миючого засобу.

 

 

 

 

5. Ємності для миючих засобів. Наявність дозаторів має на увазі те, що десь неподалік машинки стоять каністри з миючим і ополіскуючим засобом, в які опущені трубочки для їх подачі. Однак дуже часто для них просто немає місця під барною стійкою чи на кухні. Ось тут і знадобляться вбудовані ємності для хімії.

6. Пом'якшувач води. Як правило, вода у водопроводі дуже жорстка, і для її пом'якшення набувають водопом'якшувач що займає місце і потребує періодичної регенерації. Вбудований пом'якшувач води розташований усередині посудомийної машини та регенерується натисканням однієї кнопки або автоматично. Лише періодично до спеціального контейнера для регенерації необхідно додавати сіль.

 

 

 

 

7. Конденсатор пари. Під час роботи посудомийної машини відбувається виділення пари. Тому приміщення має бути обладнане витяжною вентиляцією. Можна купити посудомийну машину з вбудованим конденсатором, який істотно знижує викид пари.

8. Сушіння гарячим повітрям. У базовій комплектації посуд висихає природним шляхом, але набагато швидше це відбуватиметься, якщо встановити модуль примусового обдування гарячим повітрям.

 

 

 

 

 

9. Додатковий ТЕН бойлера. Швидкість миття більшості посудомийних машин залежить ще й від того, наскільки швидко нагрівається бойлер, тому іноді для прискорення процесу миття необхідно збільшити потужність нагріву бойлера, встановивши для цього додатковий ТЕН або замінивши його більш потужним.

10. Попереднє споласкування. Перед миттям тарілок у посудомийній машині їх необхідно споліскувати холодною або теплою водою. Відбувається це зазвичай над мийною ванною за допомогою ручного душу. Деякі виробники пропонують моделі, в яких таке споліскування відбувається всередині, автоматично.

11. Водяний фільтр танк. Для миття посуду вода береться з танка, і вона є вже вживаною. Незважаючи на те, що у танку вода поступово оновлюється, назвати її чистою не можна. Однак є посудомийні машини з додатковим очищенням цієї води. Цей пристрій дозволяє набагато рідше змінювати воду в танку, і завдяки йому покращується ще й якість миття.

Наприкінці хотілося б відзначити, що тільки дозатор миючого засобу та ополіскуюча та зливна помпи є важливими опціями. Решту функцій можна назвати приємним доповненням.

Типи професійних посудомийних машин

Залежно від кількості камер посудомийні машини поділяються на однокамерні та двокамерні. Найбільш популярними є моделі однокамерні, оскільки вони прості та зручні в експлуатації. Така конструкція забезпечить легку та зручну роботу. Дві камери мають переважно посудомийні машини тунельного або тунельно-конвеєрного типу.

За принципом роботи розрізняють професійні посудомийні машини фронтального типу, купольного та тунельного.

Фронтальні посудомийні машини мають великий попит завдяки своїй простоті в експлуатації, а також невеликими габаритами, які дозволяють встановлювати їх як окремо на кухні, так і під стіл або вбудовувати в барну стійку. Продуктивність фронтальної посудомийної машини становить у середньому 550-600 тарілок на годину, що підходить для закладів громадського харчування із середньою пропускною здатністю: невеликих ресторанів, офісних їдалень, піцерій, кафе та барів.

Принцип роботи фронтальної машини досить простий: з рухомих або нерухомих форсунок вода розбризкується на посуд, який встановлюється на кріпильні або спеціальні кошики. Цикл миття у неї триває 2-3 хвилини, а продуктивність визначається потужністю нагрівального елемента, яка може бути від 2,8 до 6 кВт. Дрібний посуд, як правило, встановлюється на нижній ярус, а великий – на верхній. Звичайні посудомийні машини з фронтальним типом завантаження використовують для миття тарілок діаметром 20 - 32 см. Але якщо її доукомплектувати спеціальними кошиками, можна буде мити ще й блюдця, а також столові прилади. Миючий танк такої посудомийки повинен бути округлої форми і виконаний з нержавіючої сталі. зменшить ступінь забруднення та полегшить чищення.

Купольні посудомийні машини використовуються у закладах громадського харчування з високою прохідністю (одночасне обслуговування не менше 150-200 осіб). Вони характеризуються коротким циклом миття (50 - 90 секунд) та високою продуктивністю (800-1200 тарілок на годину). Купольні посудомийні машини, на відміну від фронтальних, крім тарілок, склянок, столових приладів, миють ще й підноси, каструлі, сковороди. Для такої посудомийної машини на кухні знадобиться чимало місця, оскільки разом з нею використовують завантажувальні та розвантажувальні столи. Як правило, з одного боку купольної посудомийної машини встановлюють стіл з мийною ванною для немитого посуду та з ручним душем для змивання залишків їжі, і з іншого - стіл для вже вимитого посуду. У сучасних купольних посудомийних машинах подача миючого засобу регулюється автоматично. Завдяки цьому не потрібно стежити за наявністю та кількістю хімії у робочій камері чи каністрі. Досить часто в комплекті з посудомийною машиною купольного типу йдуть 2 касети: одна – для столових приладів, а інша для тарілок.

В основі роботи купольної професійної посудомийної машини лежить принцип "атмосферного бойлера", що передбачає під час ополіскування відсутність змішування гарячої та холодної води. За рахунок цього в нагрівальному елементі температура води підтримується постійному рівні (83 градуса). Температуру води показує термометр, розташований на самій машині або на куполі. Купольна машина комплектуються зливним шлангом і зворотним клапаном, що забезпечує стабільний тиск у системі, а танк обладнаний піддонами та фільтрами. Нагрівальні елементи такої машини мають потужність 4,5 кВт. Для економії електроенергії деякі купольні посудомийні машини можна підключати до гарячої води. Але в цьому випадку слід придбати додаткові фільтри та водопом'якшувачі, оскільки гаряча вода більш жорстка. Однак є моделі, які не можна підключати до гарячого водопостачання, оскільки вони не розраховані на роботу з водою, температура якої вище 70°С.

Залежно від цього купольні посудомийні машини бувають двох типів: низькотемпературні (посуд миється теплою або холодною водою); високотемпературні (посуд миється у гарячій воді). Вибираючи високотемпературну посудомийну машину, слід враховувати, що вона споживає значно більше електроенергії, зате і набагато ефективніше справляється із залишками смаженої та жирної їжі. Як правило, купольні машини, залежно від ступеня забруднення посуду та необхідної швидкості роботи, мають 2-3 цикли миття, моделі з одним циклом зустрічаються рідко. Посудомийні машини купольного типу можуть бути оснащені електромеханічною панеллю керування або електронною. Обидві панелі прості у використанні та функціональні. Всі посудомийки розраховані на підключення до труб діаметром 3/4 дюйми з тиском води в 2-4 атмосфери. При встановленні та налагодженні обладнання необхідно пам'ятати, що якщо тиск буде меншим, без термостата машини будуть перегріватися, а з ним – – відключатися.

Туннельні посудомийні машини мають довжину від одного до декількох метрів і вважаються найпродуктивнішими. Використовують їх у великих їдальнях та готелях, у великих ресторанах, будинках відпочинку тощо. За годину така машина може вимити до 2800 тарілок. Тунельні машини мають безперервний цикл роботи. Її можна спроектувати під конкретне приміщення та укомплектувати різним набором конструктивних та технологічних модулів.

Як вибрати професійну посудомийну машину.

Перед тим як купити посудомийну машину, слід відповісти на наступні питання: Який вид посуду буде митися? Принципово важливо знати матеріал, з якого виготовлений посуд, його форми та максимальні габаритні розміри. Яка площа виділена для організації посудомийного відділення? Відповідно до вимог СЕС, посудомийне відділення має розміщуватися в окремому приміщенні. Необхідно визначити, де буде встановлена посудомийна машина, розташування каналізаційного отвору (у підлозі або стіні), зробити виміри дверного отвору. Яка кількість посуду планується митись? Необхідно розрахувати пікову продуктивність машини, виходячи з максимальної кількості посуду, що використовується для обслуговування кожного клієнта. Яка кількість персоналу працюватиме у посудомийному відділенні? Чим більше працівників у посудомийному відділенні, тим менший ступінь автоматизації буде потрібний для того, щоб його обладнати.

Параметри, на які необхідно звернути увагу при виборі посудомийної машини:

1. Продуктивність. Для розрахунку продуктивності краще використовувати формулу: P = n1 x N + n2 x N, де Р — потужність машини n1 — кількість посуду на одного відвідувача n2 — кількість приладів на одного відвідувача N — кількість відвідувачів за годину Сума правої частини формули поділяється на значення лівої частини, отримане число означає кількість циклів миття. Розрахунок продуктивності доцільніше проводити в піковий час.

2. Потужність помпи – цей показник визначає тиск, з яким вода омиватиме брудний посуд. Чим потужність більше— тим краще (має бути близько 6-8 атмосфер)

3. Потужність ТЕНів у бойлеєрі та ванні – чим вона вища, тим швидше машина буде розігріватись при запуску і тим більше у неї буде продуктивність за зміну.

4. Наявність критичних термостатів, що контролюють температуру води при миття та ополіскуванні (60 і 84 °С) і перешкоджають початку циклу при недостатньо гарячій воді.

5. Наявність підставки або вбудованої помпи для зливу є актуальною, якщо отвір підведеної каналізації вище, зливного патрубка.

Як вибрати професійну посудомийну машину - питання та відповіді

Хочу купити купольну посудомийну машину, які популярні бренди?

Найчастіше запитують купольні посудомийні машини італійських виробників Krupps, Sistema Project

Чи потрібно комплектувати посудомийну машину пом'якшувачем води?

Пом'якшувач води продовжить термін служби посудомийної машини, тому бажано

Фронтальна посудомийна машина комплектуються дозаторами миючого та ополіскувального засобів?

Зазвичай так, але треба дивитися за конкретною моделлю. Побачити наявність цих опцій можна перейшовши в каталог товарів: фронтальні посудомийні машини з дозатором миючого засобу;

Чи надаєте гарантію на посудомийну машину?

На все обладнання надається 12 міс. гарантії