Справжнє вино, як відомо, продовжує «жити», розквітаючи неповторним «букетом» у кожній пляшці. Його смак - візитна картка закладу, тому ресторатори, які поважають себе, не економлять на умовах зберігання винотеки. Зрозуміло, не всі можуть дозволити собі облаштування класичного льоху. У цьому випадку забезпечити ідеальний для благородного напою клімат допоможуть спеціальні винні шафи. Дізнаємося, як вибрати підходяще «вино сховище».

Винний холодильник як зберігати вино

Як би не були гарні кухня та інтер'єр, настрій відвідувачів – ndash; в руках сомельє. Для підтримки смакових якостей вин важливо дотримуватися необхідних для кожного сорту температури, вологості, правильно розташовувати пляшки, надійно захищаючи їх від світла.

Вино не любить стрибків температури та вологості. Залежно від різновиду напою, «комфортним» для зберігання вважаються постійні 10-14°С. із плюсом. Якщо раптом вино «перегріли», гість відчує тільки алкоголь, а якщо «заморозили», в келих потрапить неприємний осад.

Різка зміна температури деформує пробку, і в пляшку може проникнути повітря. Внаслідок хімічної реакції вино окислиться. Аналогічне відбувається, якщо напій зберігається за вологості нижче 70%. А ось підвищена концентрація вологи (понад 80%) зіпсує зовнішній вигляд навіть найдорожчої пляшки.

 

До речі, винні судини мають у своєму розпорядженні горизонтально не просто так. Це дозволяє провину «дихати» без ризику пересихання пробки та проникнення всередину повітря.

Ще одна важлива умова для підтримки смакових якостей вишуканого напою – темрява. Світло здатне «запустити» хімічний процес, в результаті якого у вині утворюється сірководень, що погано пахне. Насамперед це згубно для ігристих вин.

Чому провину «незатишно» у холодильнику

Зберігати вина рекомендують у професійних винних шафах. Звичайні, навіть дорогі холодильники та винні шафи побутового класу не здатні створити повноцінних умов. І ось чому:

Неспеціалізоване холодильне обладнання передбачає зберігання у сусідстві з вином різних продуктів. Через пробку напій «вдихає» суміш запахів, і при недостатній вентиляції втрачає «рідний» смак;

Тільки професійне холодильне обладнання має необхідні для зберігання різних сортів вин кліматичні зони;

У звичайних холодильниках не передбачено спеціального компресора, що захищає напій від шкідливої для нього вібрації;

Вино в холодильній шафі не захищене від перепадів температур.

Винний холодильник як вибрати

Професійні винні шафи використовують не тільки у великих спеціалізованих магазинах, винних бутиках та дорогих ресторанах. Сьогодні на ринку холодильного обладнання можна також знайти відповідну за співвідношенням «ціна-якість» модель для домашньої винотеки.

Виходячи з асортименту напою, варто враховувати такі технічні параметри вибраної вами шафи:

Рівень постійної вологості;

Якість ізоляції та можливість підтримання незмінної температури, незалежно від зовнішніх умов; • Наявність двох, трьох та більше температурних зон для зберігання різних сортів вин;

Захист від світла та вібрації;

Забезпечення гарної вентиляції.

Винні шафи бувають однозонними для зберігання одного напою, а також з двома та кількома температурними зонами – для утримання багатої винотеки. Останні доречні, наприклад, у приватних колекціях, дегустаційний запах.

Оптимальний варіант для ресторану – двохзональна винна шафа. Перша кліматична зона в такому холодильнику дозволяє тривалий час витримувати напій, а друга – забезпечувати необхідну для подачі температуру.

Сьогодні популярні винні шафи зі скляними дверима. Вони демонструють провину карту закладу, допомагаючи відвідувачам зробити вдалий вибір. Однак крім естетичних переваг таких дверей холодильника варто звернути увагу на якість скла. У його характеристиках повинен обов'язково вказуватися захист від утрафіолету, який «старить» вино.

Широкий асортимент професійних винних шаф дозволяє вдало вписати шафу для зберігання вина практично в будь-який інтер'єр. Можна вибрати шафи для вина, що вбудовуються і окремо стоять. Об'єм та комплектація сучасних винних шаф теж різноманітні. Існують настільні холодильники на кілька екземплярів та цілі міні-льохи, де можна розмістити до кількох сотень пляшок благородного напою.

Шафи для вина представлені в нашому магазині в розділі «Винні шафи»

Популярні моделі

8 520 ₴
Повідомити про наявність

Відсутній на складі

Варто звернути увагу:
Винний шафа місткістю 33 пляшок. Шафа для зберігання вина 123 л. Кількість рівнів: 5 Шафа холодильна для зберігання вина 8 - 14 С.
52 340 ₴
Купити

Є в наявності

Варто звернути увагу:
Винний шафа місткістю 201 бут. Шафа для зберігання вина 435 л. Кількість рівнів: 5. Шафа холодильна для зберігання вина 5 - 20 С. Електронний контроль температури. Кількість температурних зон: 1. Внутрішня LED-підсвітка. Енергоспоживання: 0,468 кВт / добу
11 814 ₴
Купити

закінчується

Варто звернути увагу:
Винний шафа місткістю 66 пляшок. Шафа для зберігання вина 151 л. Кількість рівнів: 2. Шафа холодильна для зберігання вина 5 - 20 С. Електронний контроль температури. Кількість температурних зон: 1. Енергоспоживання: 0,4 кВт / добу

Винний холодильник питання та відповіді

Який температурний режим зберігання вина?

Оптимальна температура для зберігання вина 10 - 14 С.

У чому переваги 2-х зонних шаф для вина?

Як правило, 1 зона з температурою 6 - 10 С для білого вина, і 2-а зона з температурою 10 - 18 С для червоного вина.

Яка має бути вологість у винному холодильнику?

Оптимальний рівень вологості для винної шафи 70 - 75%

Які додаткові функції можуть бути корисними при покупці винного холодильника?

Зверніть увагу на такі опції: висувні полиці, підсвічування, вугільний фільтр, антивібраційна система