Заземлення та занулення простими словами

Навіть досвідченим електрикам іноді важко відповісти на, здавалося б, просте питання: а в чому різниця між заземленням і зануленням? Ви здивуєтеся, але поняття «занулення» зникло з міжнародних стандартів. Але це тема окремої статті. А в даному огляді ми хочемо дати відповіді на запитання наших покупців, які часто ставляться.

Чим відрізняється занулення від заземлення простими словами

Якщо говорити максимально просто, то занулення провокує моментальне відключення електроенергії при небезпечному контакті людини і дроту під напругою. А заземлення миттєво відводить небезпечну напругу в землю.

Якщо говорити трохи докладніше, то:

  • Заземлення працює наступним чином: до корпусу обладнання (приладів) підключається заземлюючий провід, що йде на заземлюючу шину в розподільчому щитку. Звідти загальний заземлюючий провідник виходить до головного контуру заземлення – металева конструкція, вкопана в землю поблизу будівлі. Якщо станеться пробою струму на корпус приладу або контакт з оголеною струмопровідною житловою, небезпека мине людину.
  • Занулення представляє з'єднання корпусу електроприладу з нейтральним дротом мережі – нулем. В результаті утворюється замкнутий контур, як показано на схемі нижче. У разі небезпечної ситуації станеться коротке замикання і автоматичні вимикачі на вступному щитку миттєво відключать електроенергію.

Що краще заземлення чи занулення?

У заземленні рівень безпеки забезпечується зниженням напруги струму, що відбувається дуже швидко, а в зануленні – від вимкнення пошкодженої ділянки електричної мережі. Тому заземлення безпечніше та надійніше за занулення.

У разі, коли пробій ізоляції виявиться ближче до нульового робочого провідника – різниця напруг між точкою замикання та проводом PEN виявиться рівною нулю. Внаслідок цього воно може не спрацювати зовсім.

Заземлення є обов'язковим при влаштуванні побутових та промислових мереж, а також експлуатації обладнання.

На закінчення відзначимо, що заземлення та занулення – це різні підходи до того самого технічного рішення, що забезпечує надійний захист людини від ураження електричним струмом. На виробництвах зазвичай використовують комбінований захист.