Секрет здорової бадьорості італійців міститься в глотці густого ароматного ristretto, який часто називають "коротким еспресо". При однаковій дозі меленої кави порція ристретто вдвічі менша за еспресо і майже наполовину швидше готується. Завдяки цьому із зерен виділяються тільки найцінніші речовини та олії, які роблять напій корисним та насиченим. Саме за міцність і багатий смак ристретто в Італії вважають справжнісіньким з усіх видів натуральної кави.

 

 

Рецепт правильного ристретто від професіоналів

Розкрити переваги справжнього ристретто під силу лише досвідченому баристу. Оскільки в приготуванні напою дуже важливо витримувати режими температур і часу, що дозволяють досягти потрібної концентрації смаку та ароматів. Пропонуємо рецепт правильного ристретто від професіоналів - експертів у питаннях технології та якості гарячих напоїв.

Для приготування порції популярної в італійців ристретто необхідні 7 г меленої кави. Переважно зерна темної або середньої обсмажування. Об'єм води, що використовується – в межах 20 мл, тому кави вистачає приблизно на два ковтки.

Від еспресо ристретто відрізняє практично повну відсутність кофеїну, який не встигає виділитися за 15-20 секунд приготування напою. Саме тому ристретто менш гіркий, але дуже багатий на смак. 20 секунд цілком достатньо, щоб у каву потрапила концентрована суміш вітамінів, мінералів і кавових масел, що наділяють ристретто неповторними щільністю, насиченістю та ароматом.

Посуд для напою повинен бути прогрітим, щоб разом із віддачею тепла ристретто не втратив свого яскравого смаку. Склянка-шот дозволяє краще розглянути його високу і щільнішу, ніж у еспресо пінку. У правильно завареного ристретто не повинно бути видно білих плям, які свідчать про вміст кофеїну в напої.

Рівне 7 г мелених кавових зерен рівномірно розподіляються в ріжку-холдері. Поверхня темперується до формування спресованої кавової пігулки. Необхідні для приготування 90° досягаються попереднім проливанням води через групу. Екстракція смакових речовин та аромамасел у кавомашині відбувається під тиском 9 бар.

 

Закріпивши холдер з кавою та підставивши розігріту склянку-шот, включаємо протоку до 20 секунд. Після припинення протоки ретельно очищаємо ріжок та закриваємо групу кавомашини. Тепер можна сміливо куштувати на смак маслянистий ристретто.

Варто пам'ятати, що приготовлена таким способом кава посилює обмін речовин, тому їм краще насолоджуватися після сніданку або обіду.

Устаткування для приготування кави представлене в нашому магазині в розділах «Кавомашини» та «Кавомолки»

Популярні моделі

153 020 ₴
Купити

Є в наявності

Варто звернути увагу:
Двухпостовая автоматична професійна кавоварка з капучинатором. Обсяг бойлера: 11 л. Потужність: 3,35 кВт.
54 747 ₴
Купити

Є в наявності

Варто звернути увагу:
Професійна бункерна кавомолка з дозатором з електронним управлінням. Ємність бункера: 0,6 кг. Кавомолка жорна: d 64 мм. Потужність: 0,3 кВт.
65 833 ₴
Купити

Є в наявності

Варто звернути увагу:
Напівавтоматична ріжкова кавоварка з капучинатором. Потужність: 1,2 кВт.

Рістретто як правильно готувати - питання та відповіді

Чим відрізняється ристретто та еспресо?

Від еспресо ристретто відрізняє практично повну відсутність кофеїну, який не встигає виділитися за 15-20 секунд приготування.

Який ристретто на смак?

Рістретто менш гіркий, але дуже багатий на смак

Як правильно подавати ристретто?

Посуд для напою, склянка-шот повинен бути прогрітий, щоб разом з віддачею тепла ристретто не втратив свого яскравого смаку.

Як визначити правильність приготування ристретто?

У правильно завареного ристретто не повинно бути видно білих плям, які свідчать про вміст кофеїну.