В умовах ХоРеКа, коли потрібно швидко та якісно приготувати безліч різноманітних страв, на допомогу рестораторам приходить харчова алюмінієва фольга. Контейнери з неї (інакше - ламістери) можна використовувати не тільки як упаковку для різноманітних продуктів харчування, але і для зберігання, заморожування, приготування, розігріву та транспортування страв. У нашому огляді ми зупинимося на тому, які бувають косалетки, а також на особливостях їх вибору та використання.

Переваги ламістерів.

Універсальність використання - далеко не єдина їхня гідність: У порівнянні з традиційною тарою зі скла або пластику алюміній вигідно виділяється своєю абсолютною безпекою для здоров'я людини:

Алюмінієві контейнери міцні - зовнішній вигляд продуктів не постраждає під час зберігання та транспортування.

Вони екологічні - використані контейнери можна в повному обсязі переплавити.

Гарні термостійкі характеристики матеріалу - відмінна знахідка для будь-якого кулінара та кондитера. Прямо з морозильної камери можна відразу помістити форму в духову шафу, мікрохвильову піч або електропіч без ризику її розтріскування, обвуглювання або деформації.

А завдяки високій теплопровідності матеріалу час заморожування, приготування та розігріву їжі зменшується. У цьому їжа не пристає до стін, т.к. у процесі виробництва форми зсередини покриваються спеціальними харчовими маслами. Таке покриття також позбавляє необхідності використовувати масло для приготування їжі, тому алюмінієві контейнери можна сміливо рекомендувати закладам, орієнтованим на дитячу цільову аудиторію або пропонують своїм відвідувачам дієтичне меню.

Конструктивні особливості алюмінієвих контейнерів.

Найбільш хитромудра частина конструкції алюмінієвого контейнера - його бортик. Розрізняють ємності трьох типів – з L-бортом, G-бортом, гладкостенні. Для зберігання та транспортування їжі можна використовувати кришки. При необхідності упаковки продуктів рекомендується вибрати контейнер з L-бортом - борти цієї форми загинаються і фіксують алюмінієву або картонно-алюмінієву кришку, забезпечуючи надійність та збереження страв під час транспортування.

 

 

Харчові контейнери з G-бортом не використовуються для пакування. Якщо ж така потреба виникла, то для цього використовується спеціальний вид кришки, краї якої згинаються та закріплюються за борти форми. На відміну від L-контейнерів, кришки для G-бортів виготовляються лише з алюмінію - картон у такій конструкції не забезпечить належної якості упаковки.

 

 

У гладкостенні алюмінієві форми замість кришок використовується харчова плівка. Підготовлені продукти герметично запаюються. Найчастіше такий вид упаковки використовують у м'ясопереробній галузі.

 

 

 

Який варіант алюмінієвого харчового контейнера краще вибрати

При виборі косалетки крім конструкції бортика, враховують і характеристики, що найбільш підходять для певних страв. Так варіант “гриль” з ребристим дном та перфораціями дуже зручний для приготування м'яса чи риби на грилі. Таці різних форм і розмірів відмінно підійдуть для подачі овочів, фруктів, канапе, бутербродів. Стандартні форми - найбільш універсальний різновид, тут вирішальне значення за формою. Круглі контейнери традиційно “люблять” кондитерські цехи, а квадратні та прямокутні не “з'їдять” даремно корисний простір для зберігання та заморожування продуктів.

Касалетки (ломістери) представлені в нашому магазині в розділі: «Контейери з харчової алюмінієвої фольги».