Якщо справжній чайній церемонії краще повчитися у японців, то любителям кави грішно не довірити свої смакові рецептори арабам та туркам. Багата багатовікова традиція ароматної у світі кави по-східному продовжує підкорювати цінителів міцного натурального напою. І незважаючи на засилля сучасних кофемашин та апаратів, справжні гурмани, як і сотні століть тому, заварюють справжнє вино Ісламу. незмінно – у мідній турці. Повільно і філософськи занурюючись у гаму чуттєвого пахощів.

Кава за східним рецептом

Рецепт популярної кави по-турецьки - один із найпоширеніших, але це аж ніяк не свідчення його простоти. Щоб напій по-справжньому розкрився, потрібно дотриматись цілого ритуалу.

Почнемо з посуду. Турка з міді – не лише данина давньої традиції. Джезва, як її називають на Сході, допомагає рівномірно та швидко нагріти воду з меленою кавою. Звуження шийки сприяє утворенню щільної і насиченої пінки, збереженню її цінних ароматичних і смакових якостей. Оптимальний обсяг джезви – одна невелика порція.

Молоть кави краще безпосередньо перед приготуванням та бажано в ручній кавомолці. Попередньо радять підігріти збіжжя на сухій сковороді, щоб посилити виділення ефірів. Кавову пудру засипають у турку і заливають очищеною крижаною водою з розрахунку: чайна ложка «з гіркою» на 50мл води. Рідина при цьому повинна ледве сягати витонченого місця джезви. За смаком у напій можна додати цукор та прянощі. Втім, знавці радять не псувати оксамитовий смак солодкістю. Тим більше що традиційно до напою подають східні десерти.

Підкреслять смак та аромат кави крупинки солі, чорного перцю, а також кориця чи імбир. …вимагає делікатності та терпіння.

Головний «турецький» постулат у приготуванні справжньої кави – не дати йому закипіти. У кав'ярнях Сходу для заварювання напою турку ставлять на розігрітий пісок, щоб подрібнені на порох зерна неквапливо віддавали своє багатство воді. У наших реаліях можна скористатися повільним нагріванням.

Як тільки поверхня води вкриється піною, турку відразу знімають з вогню, не порушуючи пахучої шапки, яка виконує роль зберігача аромату. Через хвилину джезву повертають на вогонь і з появою піни знову знімають. Цю процедуру роблять тричі. Востаннє безпросвітну пінку, що з'являється зверху, акуратно знімають і поступово розкладають у підігріті маленькі чашки. Теплий посуд запобігатиме «вивітрюванню» неповторної гами. На фініші каву, що піднімається, помішують і подають у турці прямо на стіл.

 

Особливість східного способу приготування в тому, що кавова гуща, потрапляючи в кожну чашку, насичує напій міцністю та цілющими властивостями зерен. Піну ж недарма звуть «обличчям кави». Щільна вона говорить про те, що напій приготовлений правильно.

До кави крім солодощів зазвичай подають склянку охолодженої води, яку прийнято відпивати невеликими ковтками перед, а також під час кавової церемонії. Вона допомагає сповна насолодитися міцністю і смаковими фарбами напою, що обпалює.

Приємного кави!

Устаткування для кави на східному представлене в нашому магазині в розділі «Все для кави турецькою»

Популярні моделі

Ціна: 8 770 ₴

Special Price 8 200 ₴

Купити

Є в наявності

- 7% Супер ціна!

Ви економите 570 ₴

300 ₴
Купити

Є в наявності

Варто звернути увагу:
Обсяг: 130 мл. Матеріал: алюміній. Призначення: джезва для приготування кави на піску.

Кава за східним рецептом питання та відповіді

У якому джезві краще готувати каву по східній?

Краще готувати в мідній турці з товстими дном та стінками.

Який має бути помел зерна для кави турецькою?

Помел має бути дуже дрібний, практично в пудру.