Немає більш затребуваного кавового напою, ніж Його Величність Капучино. На жаль, далеко не кожен барист знає, як правильно приготувати всіма улюблену каву з молоком. Популярність цього напою з кожним роком зростає дедалі більше, за споживанням його обганяє лише еспресо. Тому кожен ресторатор, що поважає себе, повинен подбати, щоб у його закладі подавали «правильний» капучіно.

Що потрібно знати про капучіно

Капучіно відноситься до класичних кавових напоїв. В Італії, на батьківщині капучино, напій подають на сніданок разом із свіжим круассаном. У деяких інших країнах (наприклад, Німеччина чи Франція) для цього виду кави вибирається вечір. Але в більшості країн світу немає особливих традицій, коли слід подавати капучино, бо насолоджуватися його смаком можна у будь-який час доби. Основними складовими даного кавового напою є еспресо та спінене молоко. Іноді до нього додають шоколадну окрошку чи корицю. Це надає напою деяку пікантність, але більшість все ж таки віддає перевагу класичному варіанту без доповнень.

Як приготувати капучино

Прийнято помилково вважати, що молоко маскує деякі риси еспресо, але насправді воно наголошує на найважливіших кавових нотках. Не все молоко підійде для капучино, адже, наприклад, кип'ячене має вже змінені властивості. Тому необхідно брати незбиране, пастеризоване молоко, охолоджене до температури +4 – +5°С. Щоб підготувати молоко до спінювання, потрібно налити необхідний нам обсяг охолодженого молока у джаг. Оптимально – до початку носика джагу. Далі слід пропустити пару зі стимера, щоб уникнути конденсату. Для створення великих бульбашок повітря в молоці (перша фаза збивання) слід завантажити в нього носик стимера на 0,5-1 см під кутом і відкрити пару на максимум (глибина занурення в процесі коригується). Цей етап супроводжується характерним звуком всмоктування, значним збільшенням обсягу молока. Проконтролювати температуру молока найпростіше, торкаючись рукою до стінки джагу. Триває ця фаза до досягнення позначки 37°С.

Як тільки молоко досягло потрібної температури, починається друга фаза збивання, під час якої треба занурити стимер глибше в молоко і почати процес розщеплення великих бульбашок, отриманих на попередньому етапі, на дрібні. При правильному збиванні в джазі створюється вир, що служить руйнівною силою повітря, необхідною для отримання дрібних бульбашок із великих. Важливо, що молоко нагрівається рівномірно. Перекривати пару необхідно за температури +65°С, щоб уникнути короткочасної пастеризації. Далі слід витерти стимер і пропустити пару, позбавляючись залишків молока.

При правильній технології збивання поверхня спіненого молока буде шовковистою, щільною і складатиметься тільки з дрібних бульбашок. Рівномірність текстури молока досягається за допомогою обертання джагу круговими рухами.

Як подавати капучіно

Спінене молоко впевненим рухом вливають у приготовлений еспресо, дотримуючись пропорцій: еспресо не більше 30 мл, молоко – не більше 140-160 мл. Якщо порушити пропорцію, то порушиться і баланс смаку, і колір напою. Капучіно в жодному разі не має бути білим.

Подають капучіно у прогрітих попередньо чашках об'ємом 150-180 мл з товстими стінками, такі чашки повинні добре зберігати тепло.

Показником великого досвіду та високого професіоналізму бариста є капучино з латте-артом. Різні візерунки на поверхні чашки капучіно можна отримати особливим способом вливання молока в еспресо, а можна просто намалювати їх будь-яким гострим предметом, наприклад зубочисткою. У будь-якому випадку такий спосіб подачі не може залишити байдужими любителів капучино.

Але навіть якщо правильно приготовлений капучино подати відвідувачеві без додаткових прикрас, ніжний смак цього напою надовго запам'ятається та залишить лише приємні враження.

Устаткування для приготування кави представлене в нашому магазині в розділах «Кавомашини» та «Кавомолки»

Популярні моделі

153 020 ₴
Купити

Є в наявності

Варто звернути увагу:
Двухпостовая автоматична професійна кавоварка з капучинатором. Обсяг бойлера: 11 л. Потужність: 3,35 кВт.
54 747 ₴
Купити

Є в наявності

Варто звернути увагу:
Професійна бункерна кавомолка з дозатором з електронним управлінням. Ємність бункера: 0,6 кг. Кавомолка жорна: d 64 мм. Потужність: 0,3 кВт.
65 833 ₴
Купити

Є в наявності

Варто звернути увагу:
Напівавтоматична ріжкова кавоварка з капучинатором. Потужність: 1,2 кВт.

Як приготувати капучино - питання та відповіді

Яке молоко підходить для капучіно?

Пастеризоване молоко, охолоджене до +4 – +5°С

При якій температурі слід припинити збивання?

Перекривати пару необхідно за температури +65 С, щоб уникнути короткочасної пастеризації

Як подавати капучіно?

Подають капучіно в попередньо прогрітих чашках об'ємом 150-180 мл з товстими стінками

Яка пропорція кави та молока?

Еспресо не більше 30 мл, молоко – не більше 140–160 мл