На думку італійців, - законодавців кавової моди - смак справжнього еспресо «роблять» хороша мелена кава, досвід бариста та професійна кавоварка. Сьогодні приготування високоякісних напоїв лише одним натисканням стає необхідністю у сфері гостинності та громадського харчування. Багато хто вже не уявляє без кофемашин домашній комфорт і затишок. Пропонуємо розібратися в різноманітності та функціях існуючого на ринку обладнання.

Так народжується кавова душа

 

Напій, що бадьорить, зобов'язаний своїм народженням впливу води і пари. Нагріваючись приблизно до 92°С. в термоблоці кавомашини, рідина подається під тиском 9 атмосфер в холдер крізь кавову таблетку. Там гаряча вода насичується цінними речовинами та оліями, щоб через 20 - 30 секунд пролитися в кавову чашку ароматним еспресо.

У моделях із вбудованою кавомолкою можна використовувати зернову каву, що є безперечною перевагою. Адже саме свіжий помел надає напою багатого смаку та насиченості. Причому, чим дрібніший кавовий порошок, тим міцніший напій ви отримуєте. Ідеальна доза для порції еспресо - 8-10 г меленої кави.

«Серцем» Кавомашини називають металевий термоблок (бойлер). У ньому утворюються окріп і пара, які використовуються як теплоносій для основних операцій апарату.

 

Для створення гарячих напоїв з кавовою основою надзвичайно важливо витримувати температурний режим, оскільки навіть «падіння» у кілька градусів погіршує їхню якість. Чим більший при цьому обсяг бойлера, тим стабільніша робота кавомашини.

Найважче утримувати потрібну температуру в однобойлерних машинах. При інтенсивній витраті окропу потрібно регулярне доливання води. Внаслідок цього температура в теплообміннику падає, знижуючи градус води для заварювання кави.

У двобойлерних це виключено завдяки тому, що підігрів води для напою та утворення «теплообмінного» окропу та пари відбуваються в різних ємностях. Ця система забезпечує стабільну температуру на виході та високу якість напою.

Деякі кавомашини мають ще температурний контролер, який гарантує однакову температуру від першої до 100 чашки.

Професійна кофемашина як працює

На ринку зустрічаються професійні кавоварки двох основних типів – традиційні (ріжкові) та автоматичні.

У ріжкових апаратах відсутня кавомолка, тому ступінь помелу, а також формування кавової таблетки здійснює оператор. Він же вручну контролює протоку та час приготування напою, а це означає, що смак еспресо – ndash; виключно в руках бариста.

Практично у всіх моделях ріжкового типу є спеціальна насадка для приготування капучіно. Деякі апарати можуть використовувати кавові чалди. Серед основних переваг традиційних кофемашин – простота пристрою та доступна ціна поряд з високою якістю готової кави. Однак останнє можливе лише за наявності досвіду та високої кваліфікації персоналу.

 

Інша справа – автоматичні кавомашини. З їхньою допомогою легко готувати будь-які напої на основі кави. Такі апарати обмежують дії оператора вибором кави, засипанням порції в групу і натисканням пускової кнопки. У них вбудована кавомолка та програмована панель дозування води. На фініші кавоварка сама очистить фільтр від відходів.

Деякі професійні моделі кофемашин оснащені лічильником порцій, що виключає будь-які махінації персоналу. Вбудований мікропроцесор дозволяє запрограмувати необхідну кількість води, молока та кави на порцію, а електронна система самодіагностики швидко усуває збої та здійснює своєчасну профілактику. Подібні агрегати коштують понад $10 тисяч та актуальні для закладів із великим щоденним клієнтопотоком та вимогою стабільної якості напою.

За типом споживання води професійні кавомашини бувають стаціонарними, які підключають до системи центрального водопостачання, або заливними. Останні передбачають регулярне доливання води під час експлуатації. У цьому випадку дуже важливо вибирати апарат із великим резервуаром для рідини.

Важливий показник ефективності кавомашини – продуктивність, яка залежить від кількості холдерів та груп. Так, наприклад, одногрупні апарати з подвійним ріжком дозволяють заварити дві чашки одночасно. Двогрупові з подвійним холдером – 4. Трипостові кавомашини зустрічаються у спеціалізованих закладах з багатою кавовою карткою.

Найпопулярніші в мережі кафе, ресторанів двогрупні машини з містким бойлером. Такі агрегати більш надійні і «витривалі», а тому незамінні в години «пік».

Вибираючи апарат, рекомендуємо орієнтуватися на потреби закладу, функціональність обладнання та досвід персоналу.

Обладнання для приготування кави представлене в нашому магазині в розділах «Професійні кавомашини»

>

Популярні моделі

78 809 ₴
Купити

Є в наявності

Варто звернути увагу:
Напівавтоматична кавова машина з капучинатором. Продуктивність: 70 чаш. / День. Панель для підігріву чашок. Обсяг бойлера: 3 л. Потужність: 2 кВт
79 077 ₴
Купити

Є в наявності

Варто звернути увагу:
Напівавтоматична ріжкова кавоварка з капучинатором. Потужність: 1,35 кВт.
348 902 ₴
Купити

Є в наявності

Варто звернути увагу:
Напівавтоматична професійна кавоварка для кафе, ресторану. Дисплей: сенсорний, кольоровий TFT. Двопостова ріжкова кофемашина Потужність: 7,3 кВт.

Професійна кофемашина як працює питання та відповіді

Як працює професійна кофемашина?

Пристрій та принцип роботи професійної кавомашини можна прочитати в нашому огляді на цю тему

Який тиск необхідний для правильного заварювання кави?

Потрібно 9 бар для проходження води через каву.

Для чого потрібен бойлер?

Бойлер потрібен для нагрівання води до температури 90°С

Які професійні кавомашини популярні?

Найбільшим попитом користуються кавомашини з двома групами.