Професійна кавомолка – трохи історії

В основі приготування кави лежить принцип вилучення з мелених кавових зерен натуральних ефірних олій (кафеол). Саме кафемолки надають цьому підбадьорливому напою незрівнянний ні з чим аромат та смак. Професійні кавомолки є саме тим обладнанням, від якого залежить якість приготовленої кави. Спочатку для подрібнення зерен кави використовували ступку і маточка, проте процес цей був дуже трудомісткий і під силу не кожному. Щоб полегшити цей процес, була винайдена ручна кавомолка, обертання дисків або жорнів в якій здійснювалося за допомогою важеля. Принцип роботи сучасних кавомолок такий самий, а ось час помелу суттєво скоротився завдяки електромотору. Для помелу кави в них використовуються спеціальні жорна: конічні або плоскі. Перший вид – краще, оскільки при подрібненні вони не нагрівають зерна, а отриманий порошок не липне до жорнової поверхні.

Весь модельний ряд кавомолок представлений у нашому магазині в розділі "Кавомолки професійні"

Популярні моделі

23 638 ₴
Купити

Є в наявності

Варто звернути увагу:
Кавомолка жорна професійна. Ємність бункера для зерна: 1,2 кг. Ємність дозатора подрібненого кави: 280 гр. Лічильник порцій. Мікрометричний регулятор ступеня помелу. Потужність: 0,33 кВт.
21 734 ₴
Повідомити про наявність

Відсутній на складі

Варто звернути увагу:
Виробник: Eureka, Італія. Жерновая кавомолка. Діаметр жорен: 60 мм. Продуктивність: 5,5 кг / год. Ємність бункера для зерна: 1,2 кг. Лічильник порцій. Мікрометричний регулятор ступеня помелу. Потужність: 0,28 кВт
10 264 ₴
Купити

Є в наявності

Варто звернути увагу:
Професійна кавомолка з металевими жорнами 50 мм. Продуктивність: 3,6 кг / год. Ємність бункера: 0,5 кг. Колір чорний. Потужність: 0,22 кВт.

Класифікація кавомолок

Ручні кавомолки. Процес подрібнення зерен займає багато часу. У більшості ручних кавомолок можна регулювати рівень помелу.

Кавомолки ножового типу (кавомолки ротаційні). Принцип їхньої роботи простий — на високій швидкості в ємності обертається металевий ніж, що розрубує зерна. Помел виходить неоднорідним. Основний недолік таких моделей – це складність регулювання ступеня помелу, оскільки залежить тільки від тривалості процесу. Зате ціни на такі кавомолки низькі, а конструкція їх надійна та проста.

Кавомолка жорнова. Зерна тут подрібнюються спеціальними жорнами, циліндричними або конічними формами, виготовленими, як правило, з нержавіючої сталі, проте можна зустріти і моделі з жорнами з кераміки. Перевага жорнових кавомолок полягає в їхній здатності забезпечувати рівномірний помел, ступінь якого регулюється.

Професійні та побутові кавомолки

Професійні кавомолки мають безліч додаткових можливостей і здатні за один раз перемелювати велику кількість кавових зерен. Вони всі жоренового типу, і найчастіше з плоскими жоренами, діаметр цих жорен і визначає продуктивність апарату. Професійні моделі використовують у ресторанах, кафе, спеціалізованих магазинах.

Побутові кавомолки за один раз здатні перемолоти невеликий об'єм зерен. Конструкція побутової кавомолки дуже проста: на дуже високій швидкості обертаються ножі, розмелюючи кавові зерна буквально в пилюку. В результаті помел виходить настільки дрібним, що годиться тільки для приготування кави по-східному.

Професійна кавомолка як вибрати

 

Кавомолки з плоскопаралельними жорнами

Кавомолки з конічними жорнами

Призначені для використання в закладах з малою або середньою прохідністю

Призначені для використання в   закладах з великою прохідністю

Економічні, малопродуктивні
 3 - 9 кг на годину

Дорогі, високопродуктивні
 20 - 73 кг на годину

Жорнова - плоскі діаметром
64-80 мм, розташовані
паралельно, робоча поверхня невелика

Жорнова мають конічну форму діаметром 49-120 мм, вставлені один в інший, велика робоча поверхня

 Високі обороти (900 -1400 за хвилину)

Низькі обороти (400-600 за хвилину)

При тривалій роботі від тертя може виникнути небезпека «перепалювання» кава (нагрів вище 45-50°С)

Кава не «перепалюється»

Ресурс на 300 - 600 кг кави

Ресурс на 800 - 1200 кг кави

Професійні кавомолки - на що слід звернути увагу при виборі

 

Кавомолки порційні (з дозатором) використовуються для подрібнення певного сорту кави для певної кавоварки

Кавомолки непорційні використовуються для подрібнення великих обсягів

 

 

 

 

Сплав, з якого виготовлені жорна. Краще, якщо жорна виготовлені з титановим покриттям або керамічні.

 

 

 

 Діаметр жорен. Чим діаметр більший, тим вища продуктивність машини.

 

 

 

 

 

Вигляд ножів - прямі або конічні.

 

 

 

 

Налаштування помелу - міліметричне або мікрометричне. Як правило, сучасні професійні кавомолки мають кілька ступенів помелу (від 6 до 14), тому що для приготування різних напоїв потрібні різні частинки за розміром.

 

 

 

 

Швидкість обертання жорен. Максимальна швидкість обертання жорен або ножа - від 300 - 1800 оборотів за хвилину. Чим швидкість обертання вища, тим швидше ви отримаєте мелену каву, проте швидкість вище 1000 об/хв може призвести до підгоряння зерен, а це в свою чергу призведе до надмірної гіркоти напою.

Об'єм бункера для меленої кави (100 - 600 г). Якщо витрата кави не надто інтенсивна, велика ємність не потрібна, тому що кава "видихатиметься". Якщо ж жорнова кавомолка купується для закладу з великою прохідністю, тоді краще купити кавомолку з великим обсягом бункера для меленої кави.

Вибираючи професійну кавомолку варто звернути увагу і на додаткові функції такі як: таймер, автоматичне дозування кави, ручне або автоматичне вимикання помелу, наявність та конструкція дозатора подрібненого продукту, захист від перегріву.

 

Виробники професійних кавомолок

Професійні кавомолки різних моделей суттєво відрізняються одна від одної в ціні. На їхню вартість впливають різні фактори: це і дизайн машини, і торгова марка, і її продуктивність, і наявність у конструкції дозатора, а також вид включення (автоматичне або ручне), наявність функції формування кавових пігулок, таймера та ін.

Bartscher - зразок високої німецької якості та функціональності. Незважаючи на те, що вибір моделей, що випускаються цією фірмою, невеликі професійні кавомолки Bartscher користуються величезною популярністю на кухнях європейських кафе та ресторанів.

 

Fiorenzato – італійський бренд, визнаний у бізнесі кави як символ якості. Професійні кавомолки цього бренду є неперевершеними з погляду надійності та зовнішнього вигляду.

 

Macap – італійська компанія, заснована у 1930 році. В даний час кавомолки Macap експортуються у понад півсотні країн, тим самим підтверджуючи свою надійність.

 

 

 

Quamar – ще одна італійська компанія, що випускає професійну техніку для громадського харчування. Простота використання, потужність та надійність техніки є пріоритетним напрямком розвитку цієї торгової марки.

 

Види помелу кави

Каву можна готувати за допомогою різних типів кавоварок або турків. Для кожного із способів заварювання підбирається індивідуальний помел. Необхідно це для того, щоб не менше 20 – 22% корисних розчинних компонентів, що перебувають у зернах, перейшло у напій. Тільки за цієї умови кава вийде смачною та насиченою.

Виділяють 4 ступені помелу, призначені для конкретного способу заварювання:

Грубий помел (розмір частинок кави до 0,8 мм) – використовується для приготування кави у гейзерних (парових) кавоварках. При такому вигляді помелу на екстракцію (перехід у напій розчинних речовин) потрібно 4 хвилини. Для цього способу заварювання можна використовувати і середній помел, але час потрібно скоротити до 3 хвилин. При дотриманні цих правил напій виходить чудовий, оскільки кава, приготовлена у френч пресі, зберігає максимальну кількість корисних смакових речовин.

Середній помел (розмір частинок кави 0,4 – 0,5 мм) Багато хто називає його універсальним, так як такий вид помелу підходить для багатьох видів заварювання, але в основному використовується для приготування кави французьку пресу. Найкращий час екстракції – 4 - 6 хвилин.

Тонкий помел (розмір часток кави до 0,15 мм) тривалість екстракції 1 - 4 хвилини. Підходить для еспресо та фільтраційних (краплинних) - кавоварок. Кава, будучи хорошим адсорбентом, швидко вбирає вологу та сторонні запахи, тому налаштування помелу кавомолки для еспресо кавоварки слід проводити кілька разів на день. При приготуванні напою техніка бариста не змінюється, єдине, що змінюється – це помел. При тонкому помелі кава буде проливатись крапельно і на смак буде дуже гіркою. При помелі грубої кави проливатиметься так швидко, що не встигне відбутися процес екстракції, внаслідок чого напій вийде водянистим, з нестійкою кремою (піною).

Порошкоподібний надтонкий помел, що використовується для приготування кави по-східному в джезві (турці). Це єдиний вид заварювання, при якому каву подають разом із гущею. Фахівці рекомендують молоти зерна безпосередньо перед самим приготуванням, оскільки за такого моління