Сучасний металевий посуд для професійного використання, характеризується високою практичністю, зносостійкістю та ергономічністю. Своїми прекрасними експлуатаційними показниками такий посуд зобов'язаний різним інноваційним розробкам, що використовуються під час її виробництва. Давайте ж розглянемо докладніше, який буває наплитний металевий посуд, які особливості його експлуатації та як правильно підібрати комплект посуду для Вашої ресторанної кухні.

Професійний наплитний посуд для громадського харчування - матеріал виготовлення.

На кухнях сучасних ресторанів застосовується посуд із нержавіючої сталі 18/10 (18%-хрому, 10%-нікелю). Хром-нікелевий сплав є одним з найбільш екологічних матеріалів і відрізняється сумісністю з різними органічними кислотами, які містяться в продуктах. Каструлі, сковороди, сотейники з «нержавійки» мають високий потенціал по багатьом групам споживчих властивостей. Вони придатні для експлуатації як на газових плитах, так і на електричних.

Чавунний посуд ділиться на емальований і «чорний». Різноманітність чавунного посуду представлена казанами, жаровнями, каструлями та сковородами. Такий посуд добре зберігає тепло, поступово розподіляючи її по поверхні. Придатна вона і для приготування їжі на відкритому вогні, так як чавун має гарну теплоємність (довго нагрівається і довго остигає) і стійкий до пошкоджень. Догляд за чавунним посудом не складний – вона не боїться ні подряпин, ні луги, ні кислоти. Єдине, що необхідно враховувати – її необхідно висушити відразу після миття, оскільки вона іржавіє від води.

Посуд з кольорових металів включає алюмінієву, мідну, а також - виготовлену на підставі сплавів цих двох металів. Алюміній, дюралюміній, силумін – матеріали, які часто використовуються для виробництва кухонного посуду. Вона може мати захисно-декоративне покриття, виготовлене з нержавіючої сталі, нікелю, силікатної емалі та ін. Алюмінієвий посуд має високу корозійну стійкість і відмінну теплопровідність. З міді зазвичай виготовляються зовнішні стінки посуду, що забезпечує їй рівномірний розподіл тепла та презентабельний зовнішній вигляд. Внутрішня поверхня виробу покривається шаром нержавіючої сталі або міддю лудженою оловом, оскільки чиста мідь при зіткненні з продуктами може виділяти отруйний купорос.

Які конструктивні особливості професійного посуду?

Часте використання вимагає від посуду хорошої зносостійкості, відмінних гігієнічних властивостей, стійкості щодо різних агресивних середовищ.

>

Вибираючи професійний посуд, зверніть увагу на його стінки - їх товщина повинна бути від 1 до 2,5 мм. Такі вироби не деформуються при інтенсивній експлуатації або неакуратному використанні.

Форма ручок має бути ергономічною – у процесі готування це забезпечить комфорт та безпеку кухаря. Кріплення ручок (заклепки або точкове зварювання) повинно витримувати вагу до країв наповненої ємності. Незалежно від матеріалу виконання (термостійкий пластик, дерево чи метал) ручка не повинна розжарюватись. Ручки сковорідок повинні бути всередині порожнистими – це зменшує їхню теплопровідність.

 

Капсульне дно (т.зв. «сендвіч-дно») у сковорід, каструль та сотейників забезпечує рівне поширення тепла, що попереджає пригоряння вмісту даної ємності навіть при нерівномірному нагріванні. Іноді стінки посуду роблять багатошаровими. Кришка має бути виконана з термостійкого скла або нержавіючої сталі. Вона може мати отвори для відведення пари.

Майте на увазі - на професійному посуді завжди вказується (див. маркування на етикетці), для використання на якому обладнанні воно призначене: електричне або газове. Купуючи каструлю, подивіться, чи відповідає діаметр її денця розміру конфорки на вашій плиті, адже тільки в цьому випадку забезпечується рівномірне прогрівання їжі.

Велике значення має специфіка ресторану, а також кількість посадкових місць. Це визначає вид та кількість одиниць посуду, а також його літраж. Форма того чи іншого кухонного виробу багато в чому залежить від його конкретної функції: у професійних кухонних наборах певна позиція може бути призначена для приготування певного виду страв. Так, наприклад, крім традиційної круглої сковорідки, на кухні ресторану може використовуватися сковорода довгастої форми – для приготування риби, і квадратної – для смаження стейків. В цілому ж добре, якщо форма посуду дозволяє зберігати її в штабелях – це полегшує експлуатацію та значно економить місце.

Наплитний посуд представлений у нашому магазині в розділах «Посуд та інвентар»

Популярні моделі

Професійний наплитний посуд для громадського харчування питання та відповіді

На що звернути увагу при виборі професійного посуду?

Для всіх видів матеріалів - товщина стінки та днища.

Яке кріплення ручки краще?

Краще якщо ручка кріпиться на контактному зварюванні, а не на заклепках, навколо яких збирається бруд.

Чому каструлі азіатських виробників дешеві?

Запитайте у продавця про склад металу та конструкцію днища. Метал має бути із вмістом нікелю не менше 7%. Днище має бути листкове - сендвіч із трьох і більше шарів

Чи є у вас наплитний посуд для індукційних плит?

У нас великий вибір посуду для індукційних плит